Znajdź nas! Dołącz do naszej grupy na nk! Polub nas! Dołącz do naszej grupy na fejsie! Obserwuj nas na instagramie!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasze Przepisy
#1
TORT (zdjęcia: https://nrc.fansite.xaa.pl/thread-1811.html )

Jest taki prosty, że aż wstyd się przyznawać Oczko

Pieczemy biszkopt (dla leniwych; kupujemy 3 blaty biszkoptowe)
800 gram kwaśnej śmietany 18%
3/4 słoiczka kawy rozpuszczalnej
250 gram cukru pudru
kawa i cukier do śmietany, mieszamy delikatnie (nie ubijamy), dzielimy na 3 części, przekładamy biszkopt. Tort stoi kilka godzin 'na wierzchu'. Na noc ląduje w lodówce, następnego dnia rano jest gotowy Uśmiech
Odpowiedz
#2
Trzeba jeszcze umieć złożyć to w całość... Język

Pamiętaj o punkciku Yes2
Dziękuję Smile2

Odpowiedz
#3
CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM

Ciasto :
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki oleju
- 3 szklanki utartej marchwi 
- 3 łyżeczki sody 
- 1 całe opakowanie cynamonu

Krem :
- 1 masło roślinne 
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 serki waniliowe 

Kroki :
Jajka utrzeć z cukrem następnie dodawać olej i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. 
Upiec (około 45 min. i około 180°C) , wystudzić, przeciąć na pół i przełożyć kremem. 
Można zrobić polewę czekoladową na wierzch.

Pamiętaj o punkciku Yes2
Dziękuję Smile2

Odpowiedz
#4
FAWORKI MOJEJ BABCI

9 żółtek - nie musi być tyle, ważne, żeby zachować równe proporcje: np. szklanka żółtek = szklanka piwa
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
płaska łyżka śmietany (najlepiej kwaśna)

Wszystko trzeba zagnieść z mąką aż do uzyskania konsystencji rzadszej niż na makaron (nie umiem tego inaczej wytłumaczyć Język ).

A teraz setki razy klepiemy ciasto wałkiem z całej siły, składamy i od nowa. Maj być warstwy jak we francuskim cieście. Cieniutko rozwałkowujemy, kroimy i wywijamy Duży uśmiech

Smażenie na smalcu. Z surowym kartoflem (trzeba go co jakiś czas wymienić) Język
Korzystasz z naszych podpowiedzi? - Dodaj punkt reputacji za pomocny post.
[Obrazek: apM8p2.png]


Odpowiedz
#5
PIERŚ KURCZAKA W PORZE

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka 
- ser żółty (kostka)
- cały por
- majonez
- śmietana

Przed zrobieniem:
Zetrzeć ser na tarce, przekroić pora wzdłuż, potem w poprzek. Majonez zmieszać ze śmietaną w proporcji 2:1 lub 1:1.

Kroki:
Piersi pokroić na części, położyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Na piersi położyć por, zasypać serem żółtym. Całość "oblać" majonezem zmieszanym ze śmietaną i piec 30/40 minut w 200°C

Pamiętaj o punkciku Yes2
Dziękuję Smile2

Odpowiedz
#6
Cały tekst pisany ręką Madzi naszego Andrju Uśmiech

[Obrazek: lf7I6W7.jpg]
Korzystasz z naszych podpowiedzi? - Dodaj punkt reputacji za pomocny post.
[Obrazek: apM8p2.png]


Odpowiedz
#7
Dziękuję za przepis, spróbuję, chociaż mam problem, bo prawie zawsze mi opada biszkopt
Odpowiedz
#8
BLOK CZEKOLADOWY

Składniki na masę:
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- 4,5 paczki herbatników (450 g)
- niecała paczka orzechów laskowych (mniej niż 100 g)

Kroki:
Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy masło, podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy całość już się roztopi dosypujemy cukier, mieszamy aż do momentu dopóki cukier się rozpuści. Dosypujemy kakao, mieszamy i odstawiamy całość, aby masa lekko wystygła. W czasie, gdy masa stygnie wsypujemy herbatniki do miski i kruszymy je na kawałki (niezbyt małe). Połowę herbatników odsypujemy na bok, a drugą połowę rozdrabniamy na malutkie kawałeczki (nie na proszek). Do miski dolewamy przygotowaną wcześniej masę i dosypujemy mleko w proszku. Po pewnym czasie zmieniamy mikser na drewnianą łyżkę, gdyż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy herbatniki i orzechy (uwaga, teraz możemy dodać inne składniki). Mieszamy całość drewnianą łyżką. Masę przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym dociskamy aby uzupełnić wszelkie luki w formie. Całość odstawiamy do lodówki na około 2,5 h.

Pamiętaj o punkciku Yes2
Dziękuję Smile2

Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości